SI EN

Prepovedane vernakularnosti:

BIO27 produkcijska platforma

Kljub ekološkemu preporodu, ki je trajnostnost umestil v središče javne etike, se zdi, da lokalni administrativni okviri še vedno omejujejo širjenje regenerativnih materialnih kultur. Čeprav je Krater postal evropski model za kreativno delo in regenerativne prakse, je naravne materiale v Sloveniji zaradi zastarelih zakonov in dragih postopkov certificiranja izjemno težko uporabljati. Materiali, kot so ilovica, les ali bale slame, so uvoženi in zato predragi za večino ali pa je njihova uporaba pri gradnji nezakonita. Ob trenutni zakonodaji se zdi, da so lokalne krajine obravnavane kot prepovedane vernakularnosti.


V dialogu z Atelier Luma in BC arhitekti si je interdisciplinarna skupina oblikovalcev, arhitektov, ekologov, permakulturistov in novinarjev združenih v Kraterju zastavlja pomembno vprašanje: Bi lahko zapuščena gradbena jama, ki so jo v kolektivu ponovno obudili, postala krajinski forum, na katerem bi razpravljali o dostopnosti lokalno pridobljenih materialov v Sloveniji?


Bogati viri na ozelenjeni gradbeni jami so omogočili eksperimentiranje z materiali, kot so divja glina, invazivne rastline in gramoz ter gradnjo čajnega paviljona namenjenega debati o zakonskih in administrativnih omejitvah gradnje z lokalnimi naravnimi materiali. Temelji paviljona so bili zgrajeni kot del mednarodne poletne šole za gradnjo z zbito zemljo (gramoz in glina) in cob-om (vlakna in glina). Materiali, nabrani na Kraterju, prikazujejo možnost uporabe lokalnih materialov v arhitekturi in oblikovanju. V čajnem paviljonu so ustvarjalci gostili izvajalce in odločevalce, ki so bili med omizjem deležni performativnega obreda pitja zeliščnega čaja, postreženega v skodelicah iz divje gline. Razprava o zakonskih, družbenih in ekoloških posledicah oblikovanja z lokalnimi materiali je bila osnovana, da bi trenutno prepovedane prakse ponovno postale del vernakularnega.


Diskusijo si lahko ogledaš na Youtubu.


Sodelujoči avtorji: Gaja Mežnarić Osole, Rok Oblak, Andrej Koruza, Altan Jurca Avci, Primož Turnšek, Sebastjan Kovač, Gaja Pegan Nahtigal 


27. bienale oblikovanja BIO27 Supervernakularno – Oblikovanje za regenerativno prihodnost s kustosinjo Jane Withers raziskuje rastoče in ambiciozno gibanje, ki sta ga pri oblikovanju bolj trdožive in pravične prihodnosti navdihnili vernakularna arhitektura in inteligenca oblikovanja. Več na: https://27.bio.si/


Čajni set Prepovedane vernakularnosti

Čajni set Prepovedane vernakularnosti je osnovan z namenom, da bi diskusijo o nedostopnosti lokalno pridobljenih materialov, nadaljevali tudi izven lokacije Kraterja. Sestavljajo ga skodelica iz divje gline, embalaža iz micelija in čaj iz japonsekga dresnika, izdelki iz materialov in sestavin, ki jih zaradi obstoječih zakonodajnih okvirov, dragih postopkov certificiranja ali patentnih ovir, ni mogoče proizvajati za komercialne namene. Preberi več.