SI EN

KOOK - Klub oblikovacev in oblikovalk Krater

Na Kraterju smo v jesenskih mesecih gostili pilotno obliko Kluba oblikovalcev in oblikovalk Krater, ki je združil različne lokalne ustvarjalce in mentorje iz Kraterja. Rok, Gaja, Andrej in Primož - oblikovalci, obrtniki, ekologi in strokovnjaki za bio-kompozite, ki trenutno delujejo na Kraterju, so prek treh srečanj s člani kluba obravnavali skupnostni proces oblikovanja izdelkov iz odpadnih materialov, zemlje in invazivnih rastlin, spoznavanje s postopki obdelave organskih surovin ter oblikovanje raznolikih ekonomij, ki jih lahko izdelki iniciirajo. V središču pozornosti so bili tudi praktično raziskovanje urbanega nabiralništva, post-industrijsko oblikovanje, regenerativne ekonomije in druge sorodne teme. 


Na naš poziv se je odzvalo 6 posameznikov in skupin s pestrim naborom idej: izdelava papirja iz grozdnih pecljev, oblikovanje habitatov za kuščarje, raziskovanje naravnih pigmentov in barvil, koncipiranje Krater čajnega obreda z uporabo lokalne gline in zelišč, izdelava izolacije za počitniške eko hišice in reliefne grafike za ročno izdelan papir iz invazivnih rastlinskih vrst. Vse ideje imajo potencial tako na področju oblikovanja fizičnih izdelkov, kot tudi inoviranju novih realizacij produkcije, socialnih učinkov in alternativnih ekonomij.


Oblikovalski klub Krater smo pognali z namenom, da z lokalno delujočimi oblikovalci in arhitekti podelimo interdisciplinarne izkušnje na področju produktnega in sistemskega oblikovanja, skupnostnih ekonomij, mikrobiologije, urbane ekologije, ročne izdelave papirja, mizarskih spretnosti ter podpremo lokalne oblikovalce in oblikovalke z mrežo poznanstev, ki smo jo spletli v času našega delovanja. Želimo si, da bi naša ustvarjalna druženja v zaraščeni gradbeni jami postala motor za oblikovanje novih sinergij med eko-socialnimi ustvarjalci v Sloveniji, tudi v obliki dolgoročnejšega sodelovanja na skupnostnih projektih v prihodnjih letih.


Posamezni projekti kluba se bodo na Kraterju odvijali tudi v zimskem času, uradno pa bomo s klubom nadaljevali spomladi, ko bomo poleg povabili nove člane z novimi idejami in tako še razširili ustvarjalno skupnost na Kraterju, ki tako postaja pomemben akter skupnostnih in trajnostnih praks v slovenskem prostoru.