SI EN

Kulture debla 

Objekti in prostorska instalacija Roka Oblaka nastajajo na stičišču oblikovanja, umetnosti, biologije in arhitekture.


Razstava Kulture debla in delavnica Svetišče čutnega:

4. - 5. 11. Produkcijski prostor Krater


V jesenskem času krompirjevih počitnic sta se na Kraterju zgodili razstava Kulture debla in delavnica Svetišče čutnega. Z napravo za ekstrudiranje gline je bilo izdelanih 9 debel iz mešanic različnih naravnih materialov: divje in reciklirane gline, komposta, micelija, rastlinskih vlaken, papirne pulpe, žaganja, ostankov hrane in različnih semen, ki pogojujejo rast rastlin, gliv, lišajev, plesni in mikroorganizmov. Tekom zimskega časa, ko Krater spi, lahko preko edinega okna na Krater opazujemo spremembe, ki se dogajajo na površini debel. 


Oblikovalec Rok Oblak je s pomočjo mikrobiologa Primoža Turnška izdelal objekte v obliki debel, da bi preučil potenciale razvoja kultur, ki se formirajo na njihovih grobih površinah in vplivajo na strukturo materiala, zanimive tudi za uporabo v arhitekturi in oblikovanju. Rok je na razstavi predstavil različne mešanice, proces projekta, ter napravo za ekstrudiranje, ki je bila izdelana posebej za ta namen.


V sklopu projekta je na Kraterju potekala tudi delavnica Sabine E. Teari, ki je obiskovalcem predstavila posebno izkušnjo opazovanja narave Kraterja preko audio vodiča, z Brinas Studijem pa so pobarvali svoje vtise z barvami pripravljenimi iz rastlinskih pigmentov na papir Notweed iz japonskega dresnika. Kako kultiviramo naš odnos do naravnega sveta? Kako lahko izurimo naše čute, da se približamo tudi drugim oblikam življenja? Kako negujemo svoj občutek za prostor? Na delavnici smo spoznali različne načine ekološkega učenja z opazovanjem in pripovedovanjem več-kot-človeških zgodb. Raziskovali smo, kako lahko poglobimo povezanost s čutno pokrajino znotraj raznolikega polja živih bitij.


O projektu


Avtor: Rok Oblak / Salto Dionys

Strokovno svetovanje: Primož Turnšek / Društvo za Permakulturo Slovenije

Vodenje delavnice: Sabina E. Teari / Foresta Collective

Barvanje z rastlinskimi barvami: Romana Brina Gobec / Brinas Studio

Oblikovanje napisa: Alja Herlah / Type Salon

Koprodukcija: Društvo Trajna

Zahvala: Kolektiv Krater, Delavnica Levo, Notweed Paper, David Pintar, Urban Magušar, Anja Radović, Görkem Özdemir


Projekt je podprt iz strani Mestne občine Ljubljana, oddelka za kulturo / vizualne umetnosti.