SI EN

PALAČA DIVJINE:
OBLIKOVANJE ZA MEDVRSTNO PRAVIČNOST

Trajna v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi k prijavi na odprti poziv Palača divjine. 


Program Oblikovanje za medvrstno pravičnost, ki ga kurirata Danica Sretenović in Gaja Mežnarić Osole, uvaja koncepte zöopa in medvrstnega urbanizma ter principe več-kot-človeškega ustvarjanja skupnega kot oporo za delovanje oblikovalcev na neukročenih urbanih prostorih. Prav tako preizprašuje vlogo kreativnih praks pri soočanju s perečimi ekološkimi vprašanji našega časa. Udeležencem ponuja možnost raziskovanja raznolikih plati »Palače divjine«, kot je oblikovanje regenerativnih ekonomskih modelov, vsevključujočih ekosistemov, medvrstnega urbanizma in pristopov k njihovi reprezentaciji.


V okviru odprtega poziva bo 5 translokalnih strokovnjakov s področja medvrstnega urbanizma prek spleta mentoriralo 5 do 7 interdisciplinarnih skupin, ki bodo v svojih projektih prvič obravnavale prostorske pravice medvrstnih skupnosti v Sloveniji. 


Svoje projekte bodo udeleženci ustvarili pod mentorstvom gonilne sile zoöp gibanja, Klaasa Kuitenbrouwerja (Het Nieuwe Instituut), avtorice termina medvrstni urbanizem, Debre Solomon (Urbaniahoeve Foundation), raziskovalca socialno-ekoloških transformacij, Roka Kranjca (Institute for Ecology), soustanoviteljice kreativnega laboratorija Krater, Gaje Mežnarić Osole (Trajna) in arhitektke Danice Sretenović. 


Program je presečišče med pionirskimi znanji mednarodnih mentorjev in inovativnimi koncepti oblikovalcev, zato od udeležencev ne pričakujemo poglobljenega predznanja o temi.


MEDVRSTNI OBLIKOVALSKI IZZIV

Prostor naše kolektivne raziskave je Krater, zapuščeno gradbišče, ki so ga prevzeli divji ekosistemi. Ker vrednost Kraterjevega ekosistema danes ni prepoznana in zavarovana z administrativnimi dokumenti, ki urejajo prostor, bo načrtovana gradnja pravosodne palače popolnoma nadomestila raznolikost samoniklega življenja na lokaciji. 


Da bi podprli medvrstno prihodnost ekosistemov v Kraterju, odprti poziv snujemo iz solidarnosti do vseh oblik življenja, ki se tu vzpostavljajo in sobivajo. Arhitekte, oblikovalce in krajinske arhitekte zato vabimo, da združijo moči z ekologi, pravniki, biologi, okoljskimi družboslovci ali podobnimi strokovnjaki ter v interdisciplinarnih skupinah oblikujejo scenarije za medvrstno občutljive prostorske transformacije Kraterja.


Zaključna predstavitev izbranih projektov bo organizirana v koprodukciji s Centrom za kreativnost in predstavljena v okviru satelitskega programa BIO 27 – Supervernakularno: Oblikovanje za regenerativno prihodnost.


Oglejte si odprti poziv


Prijavi se!


SERIJA PREDAVANJ PALAČA DIVJINE

Translokalni mentorji bodo oblikovalski odprti poziv podprli s serijo predavanj s pionirskimi znanji s področja zoönomske metodologije, medvrstnega urbanizma in več-kot-človeškega ustvarjanja skupnega. Predavanja so namenjena tako udeležencem poziva kot tudi vsem oblikovalcem, arhitektom in krajinskim arhitektom, ki bi svojo prakso radi obogatili z znanji za regenerativno medvrstno sobivanje. 


Klaas Kuitenbrouwer: Praksa zoönomije (online)
Kdaj: 22. marca 2022 ob 17:00
Video do dogodka.


Debra Solomon: Medvrstni urbanizem in javni prostor (online)
Kdaj: 6. aprila 2022 ob 17:00
Video do dogodka


Rok Kranjc: Upravljanje več-kot-človeških transformacij (online)
Kdaj: 19. aprila 2022 ob 17:00
Video do dogodka.


Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.