SI EN

Poletna šola Krater: oblikovanje novih materialov iz lokalnih rastlin

Poletna šola Krater je 10-dnevni program oblikovanja in razvoja novih materialov iz lokalnega okolja poteka v organizaciji Trajne, oblikovalca Roka Oblaka in Centra za kreativnost. 


V okviru programa smo prek odprtega poziva mentorirali izbrane oblikovalske kolektive / posameznike_ce pri razvoju, produkciji in aplikaciji idej za nove materiale, ki temeljijo na predelavi kmetijskih odpadkov in invazivnih rastlin. Udeležence so mentorirali odlični tuji in domači mentorji in predavatelji, ki s svojo prakso že naslavljajo izzive antropocena. Med njimi so arhitekt Pedro Jervell kolektiv Brave New Alps, Henriette Wall (atelier Luma), Kathrin Böhm (Company drinks), dr. Davorin Peršič (Svobodna šola), Primož Turnšek (Društvo za permakulturo Slovenije) dr. Aleš Lapanje iz Inštituta Jožef Štefan.


Iz lokalnih materialov, ki se nam na prvi pogled mogoče zdijo neuporabni in brez vrednosti, lahko z različnimi tehnikami predelave ustvarimo inovativne izdelke, s poznavanjem različnih vrst lokalnih rastlin in njihovih uporabnih vrednosti pa bogatimo znanje in spekter možnih aplikacij pri oblikovalskih nalogah v prihodnosti. Namen Poletne šole Krater ni bil zavračanje umetnih materialov, ampak iskanje zanimivih in razburljivih aplikacij naravnih, kjer ti lahko predstavljajo okolju prijaznejšo alternativo. Take rešitve nam v preteklosti niso bile dostopne, z razvojem znanosti, novih tehnologij in odprtokodnih principov oblikovanja pa smo dobili tudi odgovornost, da se jih poslužimo in prispevamo pomemben korak k oblikovanju bolj trajnostne družbe.


Tema 2021: Plantaže

Vodilno vsebinsko izhodišče raziskovanja so bile plantaže, kultivirane ali divje zaplate ekosistema, ki sodelujejo pri proizvodnji odpadnega ali nezaželenega, a uporabnega organskega materiala. Ker so plantaže poenostavljeni ekosistemi, ki nastanejo kot posledica instrumentalizacije narave in ljudi z namenom ustvarjanja dobička, nam ponujajo aktualno izhodišče za oblikovanje materialov in materialnih kultur, ki negujejo raznolikost, solidarnost in medvrstne ekonomije. Ostanke biomase monokulturnih rastlin, kot so npr. koruza, sadno drevje ali invazivne rastline smo v okviru delavnice preoblikovali v nove materiale in izdelke, ki podpirajo tako lokalne skupnosti kot okolje, v katerem nastajajo. Namesto, da bi jih obravnavali kot odpadke, smo jih prepoznali kot vitalne agente, preko katerih lahko vzniknejo novi načini sodelovanja z naravo in dobrinami, ki nam jih ponuja.


Javni program

V okviru poletne šole smo pripravili tudi bogat javni program na katerem smo gostili uveljavljene teoretike in izkušene praktike, ki delujejo na presečišču umetnosti, oblikovanja, novih lokalnih ekologij in skupnostne ekonomije. Delavnice, predavanja v živo, projekcije in webinarje smo gostili s tujimi in domačimi predavatelji, ki so na novo osmilili odnose, ki jih pletemo s soljudmi in z okoljem, ki nas obdaja. 


Seminar 

10.6.

Vloga in razvoj Schillerjeve estetike 

Dr. Davorin Peršič

 

Delavnica

11.6.-13.6.

Skupnostne ekonomije v praksi: spreminjanje sveta tukaj in zdaj

Brave New Alps


Spletno predavanje in mentoriranje

14.6.

Mediterranean Design Project

Henriette Waal, Atelier Luma


Filmska projekcija

15.6.

Wild Plants

Nicolas Humbert


Spletno predavanje

16.6.

Company Drinks: Umetniška praksa kot ekonomska praksa

Kathrin Böhm


Predstavitev materialov in udeležencev

Iz lokalnih surovin, ki se nam na prvi pogled mogoče zdijo neuporabne in brez vrednosti, smo z različnimi tehnikami predelave ustvarili inovativne materiale in izdelke, s poznavanjem različnih vrst lokalnih rastlin in njihovih uporabnih vrednosti pa bogatili znanje in spekter možnih aplikacij pri oblikovalskih nalogah v prihodnosti.