SI EN

Mala šola urbane ekologije

V letu 2023 bomo izvajali projekt Šola urbane ekologije na Kraterju II., v okviru katerega bomo pripravili izobraževalne delavnice za učence in učenke osnovnih šol Mirana Jarca, Vide Pregarc in Bežigrad. Tudi letos bomo tekom pripravljenega programa spoznavali razsežnosti urbane ekologije, razvijali ročne spretnosti z izdelavo izdelkov iz biomase invazivnih rastlin in divje gline ter skupaj raziskovali, kako bomo v mestih bivali v bližnji prihodnosti. Izvajanje programa sofinancira Mestna občina Ljubljana, Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje.


Vse od otvoritve Kraterja, v zaraščeni gradbeni jami potekajo poučne izobraževalne delavnice s področja urbane ekologije, ki jih je do sedaj obiskalo več kot 200 okoliških otrok. Delavnice izvajamo v obliki popoldanskega podaljšanega bivanja, za učenke in učence osnovnih šol za Bežigradom.


Z delavnicami želimo otrokom približati urbano ekologijo prek spodbujanja kritičnega mišljenja in iskanja kreativnih, praktičnih rešitev za okoljske izzive s katerimi se soočamo v mestih. Spoznavamo na kakšne načine lahko uporabimo biomaso invazivnih rastlin, kar preizkušamo z ročno izdelavo papirja in sadilnih lončkov. V lončke sadimo različne medonosne rastline, katerih rast in povezanost z opraševalci otroci lahko opazujejo v šoli ali doma. Učimo se domače vzgoje užitnih gob kot so bukovi ostrigarji in svetlikave pološčenke. Tekom šole se učimo tudi izdelave poligona kroženja vode, ki nam služi za predstavitev pomena vode v mestih ter kot pripomoček za učenje kako z vodo kar najbolje ravnati. Med sprehodom po Kraterju, spoznavamo še številna živa bitja s katerimi v mestu sobivamo. Z zanimanjem prisluhnemo željam in idejam otrok, ki nam ravnodušno razkrivajo, kako si zamišljajo prihodnost Kraterja! 


Vodja projekta: Sebastjan Kovač

Izvajalci delavnic: Sebastjan Kovač, Andrej Koruza, Gaja Mežnarić Osole, Rok Oblak in Primož Turnšek.


Avtorica fotografij: Amadeja Smrekar


Izvajanje programa sofinancira Mestna občina Ljubljana, Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje.