SI EN

Zelena dnevna soba:

oživitev zelenice pred ČMC Šiška


Zelene površine poleg rekreativnih in estetskih funkcij opravljajo tudi nekatere druge, večkrat spregledane naloge: zmanjšujejo učinek toplotnih otokov, čistijo zrak in nudijo življenjski prostor naravi v mestu. Mnoge med njimi imajo potencial, da postanejo skupnostni prostori, raznoliki ekosistemi, ki nudijo življenjski prostor organizmom s katerimi si delimo mesto. Lahko igrajo tudi pomembno vlogo pri prilagajanju mesta na posledice podnebnih sprememb.


V seriji delavnic, ki smo jih organizirali na povabilo Nine Orlič, koordinatorke četrtnega mladinskega centra Mladih zmajev v Šiški, smo eno izmed zapuščenih zelenih površin spremenili v skupnostni prostor, ki na eni strani služi aktivnostim mladih v okviru ČMC Šiška, na drugi strani pa nudi življenjski prostor organizmom v mestu. Ta majhna zelenica, skrita v senci stanovanjskega bloka, je edina zelena površina do katere imajo uporabniki ČMC Šiška dostop. Obiskovalci ČMC-ja so jo v času korone začeli uporabljati kot odprto dnevno sobo, ki jim je omogočala neprekinjeno druženje. 


Z mladimi smo tekom načrtovalskih delavnic zelenico najprej analizirali, se pogovarjali o akterjih, ki zelenico oblikujejo ter o potencialih, ki jih prostor nudi. Pri oblikovanju programa delavnic smo izhajali iz Zoonomske metode, inovativnega orodja za razumevanje, zagovarjanje in izboljšanje pravic človeških in več kot človeških prebivalcev. Z vzpostavitvijo novih funkcij na lokaciji kot so užitna ograja in vrtno pohištvo, smo želeli mladim ponuditi nov prostor za druženje in skrb ter posledično vplivati tudi na ostale načine uporabe javne površine. Zaradi pomanjkanja skrbi na zelenici, so mimoidoči zelenico namreč zaznavali kot prostor brez vrednosti, zato je postala odlagališče za smeti.


V praktičnih delavnicah smo načrtovane intervencije tudi izvedli. Postavili smo dve gredice z medovitimi zelišči in cvetlicami, zasadili zastor iz malin in bavarskega kivija, ki bo zelenici nudil intimnost, posadili drevo in grmovnice ter izdelali leseno pohištvo. Z intervencijami so Mladi zmaji dobili nov zunanji prostor za dogodke in druženje, ki jim bo omogočal tudi učenje o naravi in skrbi za rastline. 


Pri realizaciji projekta so pomagali tudi člani skupnostnega vrta Onkraj gradbišča. Prispevali so številne sadike rastlin, ki smo jih zasadili v Zeleno dnevno sobo ČMC Šiška.


Naročnik: Mladi zmaji

Izvajalci projekta: Primož Turnšek, Andrej Koruza, Gaja Mežnarić Osole